Carl Oscar er en af de få rollatorer med luftgummihjul

Langt de fleste rollatorer bliver leveret med faste hjul. Fordelen ved de faste hjul er nemlig, at de for det første har en lang levetid, men også at de ikke kan punktere. Der er imidlertid en del der efterspørger en rollator med luftgummihjul. Desværre er udvalget her noget mindre end ellers.

En af de mest udbredte rollatorer, der som standard kommer med luftgummihjul, er Carl Oscar. En del af landets kommuner har Carl Oscar rollatoren som en af dem de ofte giver bevilling på. Derfor er modellen gennem årene blevet forholdsvist udbredt, og det har skabt en vis efterspørgsel hos private der selv ønsker at købe en rollator.

Hvad kendetegner Carl Oscar?

carl-oscar-rollator-med-lufthjulSelvom Carl Oscar bare er en rollator (som så mange andre), så skiller den sig alligevel lidt ud. Den er lavet med et markant stel i en blank, rød farve. Nogle vil nok mene at designet ser lidt klodset og forældet ud – men ikke desto mindre er det er helt bevidst valg fra producentens side.

Link: Køb din nye rollator i LivetSomSeniors netbutik

Konstruktionen gør nemlig, at Carl Oscar har en stabilitet som langt overgår de fleste andre rollatorer der findes. For det første er hele stellet opbygget i stålrør. Derudover er både forgaflerne og baggaflerne (dem, som hjulene er monteret i) også lavet i stål, hvor de fleste andre rollatorer ellers har gafler i plastik.

Kombineret med det faktum at hjulene har en diameter på 30 cm gør, at Carl Oscar er meget stabil at gå med. De store hjul gør dog også, at den i overvejende grad er beregnet til udendørs brug. Dermed ikke sagt at den ikke kan benyttes indenfor, men mange vil nok finde den en anelse for stor og klodset i forhold til en rollator som TrustCare Let’s Go, som er en decideret indendørs-rollator.

Rollatoren er selvfølgeligt sammenklappelig, så den kan tages med i bagagerummet. I sammenklappet tilstand har den en bredde på blot 24 cm.

Hvad er fordelen ved en rollator med luftfyldte dæk?

carl-oscar-fra-livetsomseniorNår du bruger din rollator udenfor vil du med tiden komme til at bruge den mange forskellige steder, såsom:

  • På fortov
  • På asfalt
  • I parker
  • På grusstier og markveje
  • I skoven
  • På stranden

De mange forskellige typer underlag kan være en udfordring for en almindelig rollator. For det første vil mindre hjul have en tendens til at bore sig lidt ned i blødt underlag, og for det andet er små hjul svære at køre henover kantsten, grene og andre små ujævnheder med. I begge tilfælde er det lettere med de store dæk på Carl Oscar rollatoren.

Den helt store forskel er imidlertid, at dækkene som tidligere beskrevet er med luft. Derfor er de langt mere stødabsorberende end massive hjul. Den forskel vil du særligt mærke når du skal køre opover en fortovskantsten eller henover små grene i parken. I begge tilfælde vil en normal rollator med massive dæk sende små ”stød” op gennem håndleddende, som med tiden kan blive til smerter.

Luftdæk kan derimod give sig en smule, og har derfor en stødabsorberende effekt. Det kan bedst sammenlignes med en cykel, hvor et ekstremt hårdt pumpet dæk kan gøre cyklen ukomfortabel at køre på, mens lidt blødere dæk bedre kan håndtere ujævnhederne.

Hvilke rollatorer findes der ellers med luftdæk?

carl-oscar-rollatorI denne artikel har vi kun omtalt Carl Oscar. Vi har valgt at fokusere på den model, fordi det er den mest udbredte. Desuden findes der kun få andre rollatorer, der som standard leveres med lufthjul. En anden populær model er Dietz Taima XC, som også er en god og gedigen udendørs rollator.

Derudover findes der muligheden for at købe lufthjul i løssalg og selv montere på en anden rollator. Det kan af og til kræve lidt teknisk snilde, fordi hjul der ikke kommer fra samme producent ikke nødvendigvis passer direkte ind i forgaflerne og baggaflerne. I nogle tilfælde kan du nøjes med også at købe nogle afstandsstykker, mens det i andre tilfælde er nødvendigt helt at udskifte gaflerne.