En sammenklapplig rollator fås i forskellige typer

I dag er stort set alle rollatorer på markedet sammenklappelige. Det er særligt en fordel, fordi sammenklappelige rollatorer er langt lettere at transportere. De kan i langt de fleste tilfælde være i bagagerummet på en helt normal personbil.

Der findes imidlertid forskellige måder hvorpå rollator foldes sammen. Metoderne kan deles op i to kategorier:

  1. Rollatorer, som lukkes ”lodret” sammen ved først at klappe sædet op
  2. Rollatorer, som lukkes ”sidevers” sammen ved at trække i en strop på sædet

På de to billeder herunder kan du se forskellen. Der er fordele og ulemper ved begge løsninger, og dem vil vi nu prøve at skitsere.

sidevers-sammenklapning
Rollator som lukkes sidevers
lodret-sammenklapning
Rollator som lukkes lodret

Rollatorer som er lodret sammenklappelige har ofte et ”fast” sæde i enten plastik (den billige udgave) eller skum (den lidt dyrere udgave). Uanset om sædet er af plastik eller skum vil mange foretrække denne type sæde, da det i højere grad føles som en rigtig stol at sidde på. Derudover kan denne type sæder i mange tilfælde tåle en højere belastning.

Når denne type rollatorer er lukket sammen har de imidlertid en stor ulempe – nemlig at de ikke kan stå oprejst på hjulene. Derfor er man nødt til at ligge rollatoren ned når den er lukket sammen. Når man bruger rollator er det jo normalt for at kompensere for en manglende gangevne/balanceevne, og så er det naturligvis en stor ulempe at skulle helt ned på jorden for at få fat i rollatoren.

Alternativet er så en rollator som er sidevers foldbar. Her er den store fordel, at rollatoren kan stå oprejst på alle fire hjul selv når rollatoren er klappet sammen. Til gengæld betyder det at sædet normalt består af et stykke stof/lærred, som er spændt ud på tværs af stativet. Den type rollatorer lukkes typisk ved at trække i et ”håndtag” på sædet, hvorefter den trækker sig sammen.