Fordele og ulemper ved en kombineret kørestol og rollator

kombineret-rollator-og-koerestolØnsker du et produkt hvor du får både rollator og kørestol i ét, er udvalget ret begrænset.
Det skyldes for det første at efterspørgslen efter den type produkter ikke er synderligt stor – men i lige så høj grad, at det medfører en række kompromisser.

For mange lyder det tiltalende med en rollator, som nemt og hurtigt kan laves om til en kørestol. Det gør det nemlig lettere at sige ja til at tage med på lange gåture i skoven – og bliver man så for træt til at gennemføre gåturen, så laves rollatoren blot om til en kørestol.

Inden vi fortsætter med at beskrive hvordan det fungerer, så lad os slå én ting fast: det ER smart med en rollator, som kan laves om til en kørestol. Du skal bare være opmærksom på, at produktet du i så fald køber ikke er lige så godt som en decideret rollator eller en decideret kørestol. Dermed ikke sagt, at det ikke kan være det rigtige for dig – men mere om det senere.

koerestol-og-rollator-i-et-produktHvilke mærker findes der?

Det første du skal sætte dig ind i er hvilke mærker der findes. Den opgave er dog hurtigt løst – i bund og grund er der nemlig kun to muligheder:

  • Rollz Motion, som er markedsledende indenfor kombinerede kørestole og rollatorer
  • En lavprismodel uden angivelse af mærke eller producent

Som tidligere nævnt, så er udvalget altså ikke særligt stort. De fleste lidt større rollator-mærker såsom Topro, Dietz, B+B og lignende har valgt at holde sig helt væk fra markedet. Derfor har Rollz fundet sin helt egen niche, hvor de lever af kun ét produkt, nemlig deres kombinerede rollator og kørestol.

Udover deres kørestol/rollator fås der så en lang række mere eller mindre lignende rollatorer. Prismæssigt er der en markant forskel. Hvor Rollz i Danmark sælges til omkring 8.000 kr. koster en lavprismodel typisk omkring 2-3.000 kr.

Link: Køb en kombineret kørestol og rollator ved LivetSomSenior

Hvorfor er prisforskellen så stor?

Et spørgsmål vi tit ser går på prisforskellen – for den er stor. Heldigvis er der også en verden til forskel på de forskellige produkter. En billig rollator, som også tilbyder kørestols-funktion, er ofte lavet i et spinkelt design, og den er på ingen måde optimal at bruge som kørestol. Derudover tåler den ofte en lavere belastning, ligesom den generelt udstråler mangel på kvalitet.

Rollz Motion er derimod et produkt i den helt modsatte ende af skalaen. Uanset om den skal bruges som kørestol eller som rollator er der tale om et godt, robust produkt, som kan bruges i mange år. Hjulene er desuden væsentligt større end på konkurrenterne, og de kører derfor bedre uanset om det er indenfor, i byen eller på ujævnt terræn.

Hvad er ulemperne ved en kombineret rollator og kørestol?sammenklappelig-rollator-koerestol

Vi nævnte i starten at et kombi-produkt medfører en række kompromisser. Det kender man også fra mange andre områder – klapvogne, barnevogne, diverse elektronikprodukter og lignende. I bund og grund er det nemlig svært at få ét produkt til at rumme alle de egenskaber og funktioner, som kan gøre to produkter gode hver for sig.

Ved en kombineret rollator og kørestol i ét produkt er nogle af ulemperne blandt andet:

  • Den vejer mere. Som eksempel vejer Rollz Motion 11,4 kg, hvor en almindelig rollator som regel vejer under 8 kg.
  • For at lave den om til en kørestol skal du medbringe et særlig ”kit”, som indeholder de nødvendige dele
  • Som kørestol er du afhængig af en ledsager, da den ikke har store hjul som en rigtig kørestol

Til gengæld er der også rigtigt mange fordele ved den. Dem vil vi imidlertid ikke nævne her, da de er vidt forskellige fra person til person. Som afslutning vil vi blot nævne, at hvis du har besluttet dig for at købe et kombi-produkt – så skal du ofre de penge det koster, og købe en fra Rollz Motion. Der er en grund til at de kan leve af at producere ét eneste produkt. Du kan se en video af den her: