Vejledning: sådan finder du den rigtige størrelse på din nye rollator

Mange rollatorer sælges i forskellige størrelser. Det er normalt enten sædets bredde eller rollatorens højde du skal tage stilling til. Derfor har vi her lavet en kort vejledning, så du er bedre rustet til at træffe det rigtige valg når du skal købe en ny rollator.

Vi gennemgår de tre forskellige ting du skal tage stilling til.

1. Hvilken bredde skal sædet have?

impala-saedeSædets bredde kan varierere forholdsvist meget fra rollator til rollator. På billige rollatorer er sædet ofte forholdsvist lille, og kan have en bredde på ned til omkring 35-40 cm. Det er forholdsvist smalt. For at vide hvilken bredde du skal gå efter bør du finde en almindelig stol som du sidder godt på, og så måle dens sæde.

I mange tilfælde kan man godt acceptere et smallere sæde på en rollator, fordi man jo ikke skal sidde der så længe af gangen – men helst ikke alt for smalt.

Med hensyn til bredden er det desuden vigtigt også at være opmærksom på rollatorens total-bredde – fordi desto bredere sæde, desto højere totalbredde. Det er særligt vigtigt hvis du søger en indendørs rollator, da den så skal kunne gå gennem alle døråbningerne i hjemmet. Derfor bør du måle dine dørkarme, og tillægge minimum 2-3 centimeter plads i begge sider. Husk på, at de forskellige døre i hjemmet kan have forskellige bredder.

skubbehaandtag2. Hvordan finder jeg den rette højde på skubbehåndtagene?

På langt de fleste rollatorer kan højden af skubbehåndtagene indstilles, men det er forskelligt hvilket interval de kan indstilles indenfor. Som eksempel kan Topro Troja reguleres fra 78 til 100 cm, hvilket er forholdsvist meget. Til sammenligning kan højden på LivetSomSenior’s billige letvægtsrollator indstilles fra 78 til 93 cm.

For at finde den rette højde skal du stå med armene afslappet ned langs siden. Skubbehåndtagets højde bør svare til afstanden fra håndleddet til gulvet. Det er for øvrigt de samme retningslinjer som også gør sig gældende hvis en stok eller et par krykker skal indstilles i højden.

Derfor er det altså ret nemt at finde ud af om rollatoren kan indstilles til en passende højde inden du køber, da det kun tager et kort øjeblik at finde frem til et cirka-mål. Når du så modtager rollatoren kan du finjustere højden, så den passer præcist til dit behov.

3. Hvilken betydning har sædehøjden?rollator-saedehoejde

For mange er sædet på rollatoren utroligt vigtigt. Det er sædet der gør at du kan tage et hvil undervejs, og derfor skal det naturligvist være godt at sidde på – men det skal også have den rigtige højde.

Den bedste anbefaling er at sammenligne med en almindelig stol. Hvor høj eller lav foretrækker du at den er? Ved hvilken højde har du mindst besvær med at sætte dig og rejse dig op igen?

Når du kender de svar ved du også hvilken sædehøjde du bør gå efter på en rollator. I nogle tilfælde kan man godt acceptere at sædet er et par centimeter for højt. Det skyldes, at rollatoren trods alt har de to skubbehåndtag, som kan bruges som støtte når du skal rejse dig op fra den.